جوان

سیاسی، فرهنکی ،دفاعی

جوان

سیاسی، فرهنکی ،دفاعی

راهبرد ملی انصارالله؛ تغییر حرکت از جنوب یمن به جنوب عربستان

انصارالله یمن با اولویت‌بندی جدید و خروج از جنوب یمن، بر دفاع از شمال کشور و بازپس‌گیری استان‌های یمنی تحت اشغال عربستان در جنوب این کشور متمرکز شده است. 

به گزارش مشرق،‌ خروج کامل نیروهای ارتش و انصارالله یمن از جنوب این کشور در 25 مرداد گذشته، در نگاه نخست نوعی عقب‌نشینی انصارالله به نظر آمد اما بخش بزرگی از واقعیت این بود که این خروج اقدامی تاکتیکی در شرایط جنگی جنوب و توافقی با جنبش اعتراضی جنوب (الحراک الجنوبی) بود و هر چند به نوعی امتیازدهی انصارالله در گفت‌وگوهای مسقط به شمار می‌رفت اما در نهایت موقعیت‌سنجی صورت گرفت.

در روزهای نخست عقب‌نشینی، عربستان و همپیمانانش این اقدام را یک پیروزی بزرگ برای خود تبلیغ کردند، غافل از آنکه انصارالله در اقدامی هوشمندانه و در آرامش کامل، روند خروج از جنوب یمن را به نفع خود تمام خواهند کرد.

با گذشت بیش از یک هفته از این اقدام، تصویر درگیری‌های جنوب روشن‌تر شد. با اینکه نیروهای طرفدار «عبد ربه منصور هادی» رئیس‌جمهور مستعفی، در سه استان «تعز»، «مأرب» و «عدن» حضور قابل‌توجهی دارند و می‌شود گفت که اکثر مناطق این سه استان در اختیار نیروهای هادی قرار دارد، اما همچنان این استان‌ها ناآرام است. در واقع عربستان، امارات و حتی جنبش اعتراضی جنوب نتوانستند خلأ ایجاد شده پس از این عقب‌نشینی را پر کنند زیرا بازیگری مهره‌های مختلف در جنوب یمن، مانع از قدرت‌گیری هر یک از طرفین علیه دیگری شده است.

اکنون در جنوب یمن، کار به جایی رسیده که نه شورشیان «عبدربه منصور هادی» می‌توانند با دولتی که ترس جان خود در ریاض جا خوش کرده و شعار بازگشت به «عدن» را سر می‌دهد، امنیت را در جنوب برقرار کنند و نه جنبش اعتراضی جنوب حاضر است از جدایی طلبی خود به نفع هادی دست بردارد.

عنصر القاعده هم از سوی دیگر، در جنوب یمن جولان می‌دهد و مانع برقراری آرامش در این منطقه می‌شود زیرا تنها قدرت بازدارنده القاعده در جنوب یمن، حضور انصارالله بود که جانانه از استان‌های مختلف دفاع می‌کرد و مانع بازیگری جدی القاعده می‌شد. اما اکنون با خروج انصارالله از جنوب یمن، عربستان و امارات در ورطه دشواری گرفتار آمده‌اند و همچنان در حال دادن خسارت در جنوب هستند.

حرکت از جنوب یمن به جنوب عربستان

انصارالله یمن اخیرا با عقب‌نشینی از جنوب یمن بر جنوب عربستان و دفاع از شمال یمن و حرکت به سوی جنوب عربستان متمرکز شده‌ است و اکنون در اندیشه استفاده از موج ایجاد شده برای بازپس‌گیری استانهای «عسیر»، «نجران» و «جازان» است که سالهاست تحت اشغال عربستان است.

راهبرد ملی انصارالله؛ تغییر حرکت از جنوب یمن به جنوب عربستان

سه استان عسیر، نجران و جیزان (جازان) که در اشغال عربستان است

 

عربستان در سال 1934 این استان‌ها را به اشغال خود در آورد و به اراضی خود الحاق کرد. در مقابل دولت‌های مختلف یمن نه جرأت داشتند این اشغال را به رسمیت بشناسند و نه درخواست بازپس‌گیری آن را طرح کنند اما با تجاوز خونین عربستان به یمن، که بیش از 4 ماه از آن می گذرد، قبایل شمالی یمن در حرکتی خودجوش به سوی این استانهای روانه شدند و خواستار بازپس‌گیری آنها شدند و سپس انصارالله و ارتش یمن نیز به حمایت از آنها وارد عمل شدند.

آخرین بررسی‌ها از وضعیت نیروهای حوثی در یمن، از تداوم موقعیت مناسب این نیروها در آن کشور حکایت دارد. اکنون حدود 250 کیلومتر مربع از خاک عربستان در تصرف نیروهای انصارالله و نیروهای مردمی حامی آنهاست.

خسارت اصلی عربستان، مطرح شدن پرونده سه استان اشغالی یمن است

طبق گزارش‌های متعدد، اخیرا جنبشی مردمی با عنوان «جنبش آزادی‌بخش استان‌های جازان و نجران و عسیر» اعلام موجودیت کرده است. در این جنبش،  انصارالله نقش محوری بر عهده نگرفته و تلاش دارد تا جنبشی متشکل از همه گروه‌ها تشکیل شود و بازگرداندن این استان‌ها به یمن به یک خواست ملی تبدیل شود و احتمالا در صورت ادامه فشار عربستان، این ریاض است که ضرر خواهد کرد.

روزنامه الاخبار لبنان نیز با اشاره به این مسئله تاکید می‌کند که بزرگترین ضرر ژئوسیاسی عربستان، احیای پرونده اشغال استانهای یمنی مذکور است.

دلیل موفقیت انصارالله و کمیته‌های مردمی یمن در پیشروی در جنوب یمن نیز این است که هنوز در استان‌های مذکور، قبایل یمنی با مذهبی زیدی و اسماعیلی زندگی می‌کنند و عربستان تنها در این مناطق حضور نظامی دارد و چندین پایگاه در آنها ایجاد کرده است. لذا مردم این مناطق با انصارالله همراهند.

در چنین شرایطی، عربستان بخوبی می‌داند که چاره‌ای جز پایان دادن به این تجاوز ندارد زیرا مردم یمن دیگر چیزی برای از دست دادن ندارند اما ریاض، در صورت طولانی‌تر شدن این جنگ فرسایشی، باید متحمل خسارات مالی، سیاسی و نظامی بیشتری شود. کسی هنوز نمی‌داند که عربستان به چه میزان از خزانه خود برای جنگ یمن هزینه کرده است اما تداوم این وضعیت به ویژه در شرایطی که قیمت نفت در حال کاهش است، مشکلی جدی برای ریاض به وجود خواهد آورد.

در چنین شرایطی است که «اسماعیل ولد الشیخ» فرستاده ویژه سازمان ملل در امور یمن، ابراز خوش‌بینی می‌کند که طرح توافق نهایی صلح در یمن بزودی امضا شود. زیرا از یک سو انصارالله به هرحال از امتیازاتی با خروج از جنوب یمن صرف‌نظر کرد و از سوی دیگر، به نفع عربستان نیست که این جنگ عبث را ادامه دهد. 

نظرات 0 + ارسال نظر
برای نمایش آواتار خود در این وبلاگ در سایت Gravatar.com ثبت نام کنید. (راهنما)
ایمیل شما بعد از ثبت نمایش داده نخواهد شد