جوان

سیاسی، فرهنکی ،دفاعی

جوان

سیاسی، فرهنکی ،دفاعی

آنچه که نیرو‌های مسلح ایران در ۱۴۰۲ رقم زدند

شاید بتوان گفت نیرو‌های مسلح کشورمان در هر ماه و به هر مناسبتی از یک دستاورد مهم در حوزه‌های نظامی، دفاعی و حتی

آنچه که نیرو‌های مسلح ایران در ۱۴۰۲ رقم زدند علمی در سال ۱۴۰۲ رونمایی کردند.

دستاورد‌های بزرگ،پیشرفته و به‌روز صنایع دفاعی کشور در حوزه‌های نظامی و غیرنظامی جلوه‌هایی از تولید قدرت در راستای دفاع از کشور و مایه اطمینان و آرامش مردم است. موضوعی که هیچ‌کس حتی دشمنان و مخالفان جمهوری اسلامی ایران نیز نمی‌توانند با آن مخالفت کنند و به‌راحتی می‌توان گفت امروز صنایع دفاعی کشور و نیرو‌های مسلح در تامین و ارتقای امنیت، اقتدار و بازدارندگی جمهوری اسلامی پیشرو هستند.

ایران کشوری با موقعیتی مهم و استراتژیک در منطقه است که در طول تاریخ همواره با تهدید‌های زیادی روبه‌رو بوده است. به همین خاطر نیرو‌های مسلح کشورمان همیشه تلاش داشته‌اند تا توانایی خود در زمینه نظامی را تقویت کنند.  ​ 

 در سال گذشته نیرو‌های مسلح کشورمان، ارتش جمهوری اسلامی ایران و سپاه پاسداران انقلاب اسلامی سال شلوغی را پشت سر گذاشتند و شاید بتوان گفت هر ماه و به هر مناسبتی از یک دستاورد مهم در حوزه‌های مختلفی رونمایی می‌کردند. از اقتدار روز افزودن در صنایع موشکی و دستیابی به موشک‌های بالستیک تا ساخت شناور‌های جدید با فناوری‌های روز دنیا و ساخت ماهواره بر‌های متفاوت و پیشرفت در صنایع پدافندی همه در سال گذشته توسط همین نیرو‌های مسلح و جوانان کشورمان به مرحله اجرا و ظهور رسید.

آمار‌های جهانی نشان می‌دهد ایران از واردکننده صرف تسلیحات تا پیش از انقلاب‌اسلامی، در سال‌های اخیر به صادرکننده سلاح تبدیل شده‌است و پهپاد‌ها و موشک‌های ایرانی مشتریان جهانی زیادی دارد و پیشرفت‌های جمهوری‌اسلامی در این زمینه انعکاس فراوانی در سطح بین‌المللی داشته‌ است.

بررسی‌های «موسسه صلح استکهلم» نشان می‌دهد ایران طی سال‌های ۱۹۵۰ تا ۱۹۷۹ چیزی درحدود ۲۴ میلیارد و ۹۴۳ میلیون دلار سلاح و تجهیزات نظامی از آمریکا وارد کرده و این روند تا جایی ادامه یافته که در سال‌های میانی دهه ۷۰ میلادی، ایران به‌عنوان «بزرگ‌ترین خریدار تسلیحات آمریکایی» لقب می‌گیرد.

پس از پیروزی‌ انقلاب اسلامی، اما این روند معکوس می‌شود و به جایی می‌رسد که به‌گفته مسئولان حوزه نظامی – دفاعی کشور، ایران در سال ۱۴۰۱ در حدود یک میلیارد دلار صادرات تجهیزات نظامی داشته‌است.

در این‌ میان آمار‌های «موسسه صلح استکهلم» از روند صعودی صادرات تسلیحاتی ایران حکایت دارد. براساس تحقیقات انجام شده، درحالی‌که صادرات تسلیحاتی ایران در سال ۲۰۱۵ میلادی حدود ۹ میلیون دلار بوده، این میزان در سال ۲۰۱۷ به ۲۰ میلیون دلار رسیده‌است و جمهوری‌اسلامی طی سال‌های ۲۰۱۰ تا ۲۰۱۴ چیزی درحدود ۲۰۰ میلیون دلار سلاح و تجهیزات نظامی فروخته‌ است.

بررسی‌های انجام شده در حوزه صادرات تسلیحاتی ایران نشان می‌دهد محصولات این حوزه در ۴ بخش موشکی، هوایی، دریایی و زمینی قابل دسته‌بندی است. گفته می‌شود در حوزه موشکی، موشک‌های میان‌برد و بلندبرد ایران مشتریان بسیاری دارد. «موشک‌های شهاب»، «فاتح ۱۱۰»، «قیام»، «زلزال بارشی»، «هویزه»، «قاصد ۳»، «فاتح ۳۱۳»، «ذوالفقار»، «هرمز»، «قدر»، «عماد»، «سجیل»، «خرمشهر»، «دزفول»، «فاتح مبین» و «رعد ۵۰۰» از جمله موشک‌های پرمتقاضی ایران به‌حساب می‌آیند.

در حوزه پهپادی نیز پهپاد‌های موشک‌انداز خانواده «شاهد»، «مهاجر»، «کمان»، «ابابیل» و «کرار» به دلیل قابلیت‌های ویژه‌شان، مشتریان زیادی دارند. در حوزه دریایی هم موشک‌ها، قایق‌های تندرو و ناوشکن‌های ایرانی قابلیت‌های صادراتی ویژه‌ای دارند.

آخرین رده‌بندی منتشر شده از سوی سایت تحلیلی گلوبال فایرپاور، ایران را بالاتر از برخی کشور‌های غربی و در رتبه ۱۴ دسته‌بندی کرده است. این وب‌سایت تخصصی نظامی، ایران را در رده‌بندی قدرت نظامی از میان ۱۴۵ کشور بر مبنای بیش از ۶۰ شاخص در رتبه چهاردهم قرار داد.

این رتبه‌بندی براساس شاخصی موسوم به «شاخص قدرت آتش‌باری جهانی» انجام می‌شود که خود با در نظر گرفتن بیش از ۶۰ عامل، از جمله کمیت یگان‌های نظامی، جایگاه اقتصادی، توانمندی‌های لجستیک و عوامل جغرافیایی محاسبه شده است.

در ادامه به معرفی تعدادی از دستاورد‌های نیرو‌های مسلح کشورمان در سال گذشته و در حوزه‌های مختف خواهیم پرداخت.

در بهمن ماه ماهواره تحقیقاتی - ایرانی ثریا به فضا پرتاب شد که رکورد جدیدی در ارتفاع پرتاب (۷۵۰ کیلومتری) به ثبت رسید. این ماهواره تحقیقاتی جزو ماهواره‌های سبک‌وزن است که کار ساخت صفر تا ۱۰۰ آن را متخصصان داخلی پژوهشگاه فضایی ایران انجام داده اند.

ثریا به وسیله ماهواره‌بر «قائم ۱۰۰» ساخت نیروی هوافضای سپاه به فضا پرتاب شد. وزن این ماهواره نزدیک‌به ۵۰ کیلوگرم و ابعاد آن کمتر از یک متر مربع است.

پیش از این نیز ماهواره‌بر «سیمرغ» پنج پرتاب تحقیقاتی به فضا داشته است و در روز هشتم بهمن ۱۴۰۲ این ماهواره بر با سوخت مایع دو مرحله‌ای که در وزارت دفاع ساخته شده است در ششمین پرواز خود توانست همزمان سه ماهواره شامل مهدا یک ماهواره ۳۲ کیلوگرمی از سری ماهواره‌های سبک وزن پژوهشگاه فضایی ایران، نانوماهواره کیهان ۲، از سری ماهواره‌های مکعبی شرکت صاایران با وزن کمتر از ۱۰ کیلوگرم و نانوماهواره‌ هاتف ۱ از سری ماهواره‌های مکعبی شرکت صاایران با وزن کمتر از ۱۰ کیلوگرم را به فضا پرتاب کند و در مدار قرار دهد.

همچنین در بهمن ماه امسال انبوهی از پهپاد‌های راهبردی رزمی، شناسایی، انهدامی و راداری طراحی و تولید شده توسط وزارت دفاع با همکاری ارتش و با حضور امیر سرلشکر سید عبدالرحیم موسوی فرمانده کل ارتش جمهوری اسلامی ایران و امیر سرتیپ محمدرضا آشتیانی وزیر دفاع و پشتیبانی نیرو‌های مسلح به ارتش الحاق شد.

در این مراسم، انواع پهپاد‌های راهبردی چند منظوره ابابیل ۴، ابابیل ۵ با قابلیت اجرای انواع ماموریت‌های شناسایی، مراقبت، جنگ الکترونیک، جمع آوری اطلاعات سیگنالی، رزمی، همچنین پهپاد‌های آرش و باور با قابلیت اجرای ماموریت انهدامی، دوربرد و نقطه زن و نیز پهپاد جت کرار با قابلیت اجرای انواع ماموریت‌های هدف، رزمی و رهگیر هوایی به سازمان رزم ارتش جمهوری اسلامی ایران ملحق شد.

در حوزه تجهیزات نیروی زمینی ارتش سامانه مجید، سامانه ارتباطی، سامانه جهت‌یاب، سامانه جمر V/UHF، سامانه الینت، کیان ۸۰۰ پلاس، کیان ۷۰۰، کیان ۶۰۰، خودرو شناسایی رزمی صیاد حامل موشک تاو، کیان توپکش حامل توپ ۱۵۵ م م، تانک ذوالفقار نسل ۳، تانک تیام، سلاح تک تیرانداز ۱۴/۵ م م شاهر و سلاح اخگر به نمایش درآمد.

توپ ۵۷ م م دولول بهمن، خودرو ضد گلوله روینتن، ایسوزو GSM، هارد تاپ GIS، ارس محمول شیلتر مخابراتی، آمبولانس زرهی، سامانه سیار اتاق عمل، سامانه سیار آزمایشگاه، سامانه سیار دندانپزشکی، هارتاپ سیستم‌های پزشکی، پهپاد مهاجر۶، پهپاد مهاجر۴، پهپاد ابابیل ۴، پهپاد آرش و امین، خودرو ایستگاه کنترل زمینی، موشک فتح ۳۶۰ و موشک فجر ۵ از دیگر دستاورد‌های حوزه دفاعی نیروی زمینی ارتش بود که به نمایش گذاشته شد.

همچنین موشک اس ۲۰۰ منصوب بر روی سکو، رادار هادی سامانه مرصاد، رادار کاوش سامانه مرصاد، سکوی پرتاب فایر از کن مرصاد ۱۶، سامانه موشکی دزفول، سامانه موشکی نواب، سامانه مجید، رادار کاشف، رادار جلیلوند، سامانه راداری کاوش، سامانه MSSR، سامانه تروپو ارتباطی، سامانه ارتباطی مفتاح، پهپاد کرار و پهپاد انتحاری از دیگر تجهیزات به روز نیروی پدافند هوایی ارتش بود که به نمایش گذشته شد.

همچنین پهپاد کرار با مجهز شدن به موشک مجید از دیگر دستاورد‌های جدیدی بود که به نیروی پدافند هوایی ارتش ملحق شد و توان رزم این نیرو را بالاتر برد.

یکی دیگر از دستاورد‌های نیرو‌های مسلح، موشک نقطه زن فاتح ۳۱۳ با برد ۵۰۰ کیلومتر است که توسط دانشمندان، محققان و متخصصان افتخار آفرین سازمان صنایع هوافضای وزارت دفاع با بهره گیری از توانمندی‌های داخلی و فناوری بومی طراحی و ساخته شده است.

پهپاد آموزشی سفیر، پهپاد مهاجر ۲، پهپاد کمان ۲۲، موشک فکور ۹۰ هواپایه، موشک قادر هواپایه، موشک ستار و قائم، بمب هوشمند قاصد، پاد جنگ الکترونیک صحاب و شاهین، سامانه اخلالگر باند V/UHF از جمله تجهیزات نیروی هوایی ارتش بود که در روز ۳۱ شهریورماه به نمایش درآمد.

از دیگر دستاورد‌های جدید وزارت دفاع و الحاق آن به نیروی هوایی ارتش، ساخت و تولید هواپیمای جت آموزشی یاسین با طراحی کاملا ایرانی بدون مشابه در جهان و مبتنی بر نیاز آموزش خلبانی است.

از دستاورد‌های مهم و راهبردی نیروی دریایی ارتش دستیابی به فناوری ساخت ناوشکن است که تازه‌ترین و مجهزترین آن ساخت ناوشکن دیلمان است که در آذرماه ۱۴۰۲ به نیروی دریایی ارتش الحاق شد.

دیلمان محصولی از ناوشکن‌های کلاس موج است که ناوشکن جماران، نخستین محصول از این خانواده به شمار می‌رود که در سال ۱۳۸۸ با حضور فرمانده معظم کل قوا به ناوگان جنوب نیروی دریایی ارتش جمهوری اسلامی ایران ملحق شد.

همچنین دیگر دستاورد جدیدی که دی امسال به نیروی دریایی سپاه الحاق شد، شناور گشتی رزمی ابومهدی المهندس مبتنی بر نیاز‌های عملیاتی نیروی دریایی سپاه بود که توسط جوانان متخصص داخلی و با همکاری شرکت‌های دانش بنیان طراحی و تولید شده است.

این شناور رادارگریز، قابلیت حمل و فرود و برخاست پهپاد عمودپرواز (VTOL) و امکان پرتاپ پهپاد رزمی در روز و شب را داد. این شناور برای دفاع هوایی و مقابله با اهداف متخاصم، مجهز به سامانه کشف و رهگیری و پرتابگر‌های دریاپایه و سامانه‌های خودکار و نیمه خودکار توپ‌های ۲۰ میلیمتر و ۳۰ میلیمتر است.

شناور شهید ابومهدی المهندس برای انهدام اهداف سطح متخاصم نیز مجهز به پرتابگر موشک‌های کروز سطح به سطح ترکیبی (از ۳۵ تا ۷۵۰ کیلومتر) است. این شناور مجهز به فضای پزشکی و تجهیزات کامل امدادی است.

همچنین شناور ذوالفقار موشک انداز، شناور عاشورا با موشک انداز پدافند هوایی کوثر، شناور عاشورای اژدرافکن، شناور شناسایی رزمی مرصاد، شناور آتش خوار ساحلی، شناور طارق موشک انداز سطح به سطح برد متوسط و شناور عاشورای فرماندهی با بدنه کربن از دیگر تجهیزاتی است که به توان نیروی دریایی سپاه الحاق شده است.

قدرت نظامی جمهوری اسلامی ایران نقش مهمی به دیپلماسی سیاسی کشور داده است، پشتوانه قدرت دیپلماسی، قدرت دفاعی و نظامی است و این موضوع هرچه افزایش یابد قدرت کشورمان در مجامع بین المللی نیز افزایش پیدا خواهد کرد.

سالی که گذشت نیروهای مسلح کشورمان علاوه بر افزایش و بهبود قدرت نظامی و دفاعی کشورمان در عرصه‌های دیگر خدمت رسامی به مردم نیز حاضر بودند و هر زمانی و بنا بر هر اتفاقی مانند سیل و زلزله و سایر حوادث و اتفاقات طبیعی و غیرطبیعی در کشور نیازی احساس می‌شد ارتش و سپاه پاسداران  جمهوری اسلامی ایران با تمامی امکانات برای رفع موانع حاضر بودند و نقش خود را ایفا می‌کردند.

نیرو‌های مسلح جمهوری اسلامی ایران وظیفه مهمی را پیش رو دارند. وظیفه‌ای که تا امروز هم با هدایت فرمانده معظم کل قوا آن را به بهترین نحو انجام دادند و می‌دانند برای ادامه امنیت و اقتدار کنونی جمهوری اسلامی ایران باید وظیفه خود را بدون وقفه و با اتکا به جوانان خودمان ایفا کنند.

باشگاه خبرنگاران جوان

نظرات 0 + ارسال نظر
برای نمایش آواتار خود در این وبلاگ در سایت Gravatar.com ثبت نام کنید. (راهنما)
ایمیل شما بعد از ثبت نمایش داده نخواهد شد